Na današnji dan

Povratak de Gaullea iz mirovine na vlast u Francuskoj – 1958.

Uspostavljena je Peta republika, koja se od prethodne razlikovala po odnosu moći predsjednika i premijera.

Prvog lipnja 1958. godine Charles de Gaulle vratio se iz mirovine na vlast u Francuskoj kao premijer, tj. predsjednik Vijeća ministara te države. Dogodilo se to zbog propasti francuske Četvrte republike, pritisnute kriznim zbivanjima u Alžiru. U takvoj je situaciji Charles de Gaulle pristigao kao spasitelj, na čiji je povratak pristala većina francuskih političkih opcija. Napomenimo, prethodno je de Gaulle bio na čelu Francuske od 1944. do 1946. godine, kad je dao ostavku. U trenutku povratka na vlast de Gaulle je imao 68 godina. Dodijeljene su mu kao premijeru i ministru obrane izvanredne ovlasti, pomoću kojih je trebao povratiti red u državi rastrganoj između kontinentalne Francuske i Alžira (nekoć integralnog dijela francuskog državnog teritorija, raspodijeljenog u departmane poput kontinentalne Francuske) koji se želio osamostaliti.

Uspostavljena je Peta republika, koja se od prethodne razlikovala po odnosu moći predsjednika i premijera. Naime, dok je u Četvrtoj republici premijer imao veću moć od predsjednika (po tzv. parlamentarnom sustavu), u Petoj je predsjednik nadređen premijeru (po tzv. polupredsjedničkom sustavu). Upravo je de Gaulle već u prosincu 1958. godine izabran za novog predsjednika republike, s vrhovnom moći. Unatoč protivljenju konzervativnih krugova u vojsci i politici, nakon provedenih referenduma u Alžiru i Francuskoj, Alžir je proglašen neovisnim 3. srpnja 1962. godine. Nakon toga gotovo svi kolonisti i njihovi arapski pristaše (13 % stanovništva) napustili su u sljedećih nekoliko mjeseci zemlju. Zbog toga su de Gaulleovi protivnici na njega izvršili nekoliko neuspješnih atentata.

De Gaulle je ostao na vlasti sve do 1969. godine, kad je dao ostavku zbog propasti referenduma o još većim predsjedničkim ovlastima. Peta republika održala se u Francuskoj sve do današnjih dana, tako da je ona jedna od rijetkih europskih država u kojoj predsjednici imaju veću moć od premijera.

piše: Dražen Krajcar


Komentari