Na današnji dan

Povratak ajatolaha Homeinija iz egzila u Iran radi preuzimanja vlasti – 1979.

Homeini je doletio u Iran iz Pariza zrakoplovom Air Francea samo dva tjedna nakon odlaska šaha Muhameda Reze Pahlavija iz te države.

Dana 1. veljače 1979. godine ajatolah Homeini vratio se u Iran nakon više od 15 godina provedenih u egzilu. Radilo se o prijelomnom događaju, i to ne samo u iranskoj, nego i u svjetskoj povijesti, jer je Homeini ubrzo nakon povratka u Iranu uspostavio vlast sličnu svojevrsnoj teokraciji. Njegov je povratak bio pod okom svjetskih medija, a omogućila mu ga je činjenica da je iranski šah Muhamed Reza Pahlavi napustio zemlju. Šah je de facto emigrirao iz Irana, pod isprikom odlaska na odmor i nikada se više nije vratio u tu državu.

Homeini je doletio u Iran iz Pariza zrakoplovom Air Francea samo dva tjedna nakon šahovog odlaska. Dočekan je s oduševljenjem svojih pristalica pri slijetanju u teheransku zračnu luku Mehrabad. Već deset dana kasnije imenovao je Homeini svog privremenog premijera, a ubrzo je sa suradnicima potpuno preuzeo vlast. Inače, neposredno prije povratka u Iran ajatolah je živio u mjestu Neauphle-le-Château pokraj Pariza, svega 15 kilometara od znamenitog dvorca Versailles.

Komentari