Na današnji dan

Povlačenje Margaret Thatcher s položaja premijerke – 1990.

Ubrzo nakon njenog odlaska s premijerskog položaja dodijeljena je njenom suprugu Denisu Thatcheru barunetska titula tj. titula nasljednog viteza.

Britanska premijerka Margaret Thatcher odlučila je povući se iz borbe za ostanak na čelu Konzervativne stranke, što je značilo i najavu njenog povlačenja s mjesta šefa britanske vlade, 22. studenog 1990. godine . Na mjestu premijerke provela je 11 i pol godina, a na mjestu vođe Konzervativne stranke čak 15 godina i devet mjeseci.

U trenutku davanja ostavke na premijersku poziciju Margaret Thatcher je imala 65 godina. Još je oko godinu i pol ostala sjediti u Donjem domu Britanskog parlamenta, a zatim je otišla u mirovinu. Ubrzo nakon njenog odlaska s premijerskog položaja dodijeljena je njenom suprugu Denisu Thatcheru barunetska titula tj. titula nasljednog viteza, što je bila iznimna rijetkost (bila je to jedina nasljedna viteška titula dodijeljena u Velikoj Britaniji u posljednjih 50 godina). Budući da joj je time suprug postao sir Denis Thatcher, Margaret je postala lady Thatcher. Nakon umirovljenja iz Donjeg doma dobila je bivša premijerka od kraljice još višu titulu – onu barunice Thatcher. Međutim,, ta titula nije bila nasljedna, tako da je njen i Denisov sin naslijedio samo spomenutu očevu titulu baruneta tj. nasljednog viteza.


Komentari