Na današnji dan

Potpisan Sporazum o neširenju nuklearnog oružja – 1968.

Do danas Sporazum o neširenju nuklearnog oružja nisu potpisale samo Indija, Pakistan, Izrael i Južni Sudan. 

Dana prvoga srpnja 1968. godine potpisan je važan međunarodni Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (engl. Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons). U doba kad je predložen taj sporazum postojala je procjena da će u roku od 20 godina nuklearno oružje posjedovati čak 25 – 30 država. Sporazumom se to željelo spriječiti.

Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja države potpisnice obvezale su se da neće proizvoditi i/ili nabavljati nuklearno oružje ako ga još nemaju. S druge strane, države koje su u tom trenutku već imale nuklearno oružje obvezale su se da ga neće davati državama koje ga još nemaju. I doista, od potpisivanja sporazuma do danas razmjerno je malen broj novih država nabavio nuklearno oružje.

Do danas Sporazum o neširenju nuklearnog oružja nisu potpisale samo Indija, Pakistan, Izrael i Južni Sudan. Sjeverna Koreja u međuvremenu se povukla iz sporazuma, i to 2003. godine. Bio je to prvi put da se neka država potpisnica povukla iz Sporazuma.

Svijet bi danas bio znatno drugačiji da Sporazum o neširenju nuklearnog oružja nije proveden i da se ostvarilo predviđanje o 25 – 30 država posjednica nuklearnog oružja. Osobito bi to bilo opasno u slučaju država s nestabilnim režimima, a općenito bi svjetska geostrateška politika vjerojatno morala poprimiti drugačiji tijek.


Komentari