Na današnji dan

Potpisan Münchenski sporazum – komadanje Čehoslovačke – 1938.

Dana 30. rujna 1938. godine potpisan je Münchenski sporazum, kojim je Hitlerovoj Njemačkoj dopušteno pripajanje Sudeta – velikog dijela Čehoslovačke. Sporazum su potpisale Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija, čiji su šefovi vlada doputovali za tu prigodu u München. Osim Hitlera, kao njemačkog kancelara i domaćina, u München su došli Benito Mussolini, Édouard Daladier (francuski premijer) i Neville Chamberlain (britanski premijer).

Sramotno je da Čehoslovačka nije bila pozvana na konferenciju, premda se radilo upravo o njenoj sudbini. Građani Čehoslovačke to su shvatili kao izdaju velikih sila, Ujedinjene Kraljevine i Francuske, koje su Hitleru dopustile njeno komadanje.

Gubitak Sudeta bio je poguban za Čehoslovačku jer su tamo bili smješteni njeni najveći industrijski pogoni kao i najsnažnije utvrde. Štoviše, Njemačka je time bez ispaljenog metka preuzela tvornice prijeko potrebne za jačanje njenog ratnog stroja. Čehoslovačka je uskoro zatim raskomadana i podijeljena između Njemačke, Mađarske i Poljske dok je Slovačka stekla tobožnju nezavisnost, ali je zapravo postala njemačkom marionetom.

Komentari