Na današnji dan

Potopljen Yamato – najveći bojni brod u povijesti – 1945.

Eksplozija se čula na udaljenosti od 200 kilometara i proizvela oblak u obliku gljive visok preko 6.000 metara. 

Najveći bojni brod ikada sagrađen, japanski Yamato, potopljen je 7. travnja 1945. godine. Dužine 263 metra i težine 71.659 tona, bio je naoružan najtežom artiljerijom koja je ikada stavljena na neko plovilo – 460 milimetarskim topovima sposobnim ispaljivati 1.360 kilograma teške granate na udaljenost od 42 kilometra. Oklop broda dostizao je na mjestima debljinu od nevjerojatnih 650 milimetara. Taj ponos carske mornarice Japanci su željeli iskoristiti do maksimuma u završnim mjesecima Drugog svjetskog rata.

Kad su Amerikanci napali Okinawu, kao jednu od posljednjih linija obrane pred japanskim otočjem, Japanci su odlučili tamo poslati brod Yamato u samoubilačku misiju, poput kamikaze. Naime, Yamato se trebao nasukati na plažu Okinawe i tamo služiti kao artiljerijska tvrđava za topovske udare po Amerikancima. Da je misija bila samoubilačka pokazivao je i odluka da se Yamatu ulije tek toliko goriva koliko je potrebno da dođe do Okinawe. Brod je doista isplovio na taj put, no Amerikanci su saznali za japanske planove i poslali avione da ga presretnu.

Angažirano je čak osam američkih nosača aviona, koji su poslali gotovo 400 zrakoplova na Yamato. Nakon što je pogođen s barem 9 torpeda i 17 bombi brod je usporio i postao laka meta za avione. Nastavili su ga gađati dok nije počeo tonuti. Glavni zapovjednik na brodu – admiral Ito – naredio je evakuaciju. Kad je vatra došla do glavnih spremnika s topovskim granatama, brod je eksplodirao u nevjerojatnoj eksploziji koja se čula na udaljenosti od 200 kilometara i proizvela oblak u obliku gljive visok preko 6.000 metara. Eksplozija je bila tako jaka da je uništila i neke američke zrakoplove koji su promatrali Yamatov svršetak.


Komentari