Na današnji dan

Potopljen nacistički bojni brod Scharnhorst – 1943.

Od 1.968 članova posade samo je 36 izvučeno iz ledenog mora, a ostali su poginuli.

Dana 26. prosinca 1943. godine došlo je do posljednjeg pomorskog sukoba velikih brodova Njemačke i Velike Britanije u Drugom svjetskom ratu. Njemački brod Scharnhorst proslavio se u dotadašnjem tijeku rata potopivši 1941. britanski nosač aviona Glorious, i to pogodivši ga granatom na udaljenosti od  24 kilometra (jedna od najvećih postignutih udaljenosti pri direktnom pogotku).

Uoči navedenog dana Scharnhorst je isplovio iz Norveške u pravcu sjevera kako bi napao savezničke konvoje koji su tim putem prevozili pomoć Sovjetskom Savezu. Naime, budući da je velike dijelove SSSR-a okupirala Hitlerova Njemačka, put koji je sa sjevera zaobilazio Skandinaviju bio je najpraktičniji za dovoženje pomoći sovjetima. Sjeverno od rta Nordkapp Scharnhorst je dočekala britanska grupa ratnih brodova, predvođena bojnim brodom Duke of York.

Došlo je do bitke, u kojoj su oba broda pucala jedan po drugome, više puta pogađajući cilj. Nakon što je Scharnhorst barem trinaest puta pogođen granatama i četiri puta torpedom, počeo je tonuti. Od njegovih 1.968 članova posade samo je 36 izvučeno iz ledenog mora, a ostali su poginuli.


Komentari