Na današnji dan

Potopljen Hitlerov najveći bojni brod Tirpitz – 1944.

Za napad su korištene ogromne bombe tipa Tallboy, teške čak 5.443 kilograma. Tripitz je pogođen izravno s barem dvije takve bombe, a po nekim izvorima čak s tri, prije nego je počeo tonuti.

Dana 12. studenog 1944. godine potopljen je u sjevernim norveškim vodama najveći ratni brod kojim je raspolagala nacistička Njamačka. Bio je to znameniti bojni brod Tirpitz, ponos njemačke flote od 1941. godine. Golemi Tirpitz težio je 52.600 tona pod punim opterećenjem i do danas je ostao najveći ratni brod ikada sagrađen u Njemačkoj. Bio je dugačak čak 251 metar, a glavno su mu oružje bili teški topovi kalibra 380 mm. To oružje moglo je ispaljivati granate teške 800 kilograma na maksimalnu udaljenost od preko 36,000 metara.

Tirpitzov snažni pogonski stroj s čak 163.026 konjskih snaga, omogućavao mu je brzine do 30 čvorova (oko 56 km/h). Posadu broda činilo je preko 2.000 ljudi, od čega 103 časnika i 1.962 mornara. Brod je imao tri velika propelera promjera čak 4,7 metara. Svečanom porinuću broda prisustvovao je osobno i sam Adolf Hitler.

Međutim, premda je Tirpitz i samom svojom pojavom bio zastrašujuć, Nijemci su znali da ne smiju riskirati gubitak tako velikog broda, naročito nakon savezničkog potapanja Bismarcka, Tirpitzovog sestrinskog broda (od kojeg je Tirpitz ipak bio veći za oko 2.000 tona). Stoga su Nijemci Tirpitz sakrili između sjevernih norveških fjordova, odakle je mogao u svakom trenutku udariti na savezničke konvoje prema Rusiji. Naime, saveznicima je izvanredno strateški važan bio arktički pomorski put sjeverno od Norveške, jer je to bila jedina ruta kojom se moglo dostavljati pomoć Sovjetskom Savezu.

Tirpitz je Nijemcima služio kao golema zvijer, koju bi se s vremena na vrijeme pustilo s lanca da zaprijeti arktičkim konvojima, a zatim bi ga se povuklo na sigurno među norveške fjordove. Saveznici su organizirali niz mornaričkih i zrakoplovnih napada na Tirpitz da konačno uklone tu prijetnju. Tek je operacija na današnji dan urodila plodom. Britanska operacija imala je kodno ime Catechism (hrv. Katekizam). Tripitz je napadnut u blizini norveškog grada Tromsøa i to s nevjerojatnom silom od 31 teškog bombardera Kraljevskog zrakoplovstva (RAF). Za napad su korištene ogromne bombe tipa Tallboy, teške čak 5.443 kilograma. Tripitz je pogođen izravno s barem dvije takve bombe, a po nekim izvorima čak s tri, prije nego je počeo tonuti. Kapetan Tirpitza – Robert Weber (s njemačkim činom Kapitän zur See), naredio je evakuaciju broda. Vatra je zahvatila skladište streljiva, pa je eksplodirala jedna od glavnih topovskih bitnica. Komadi te čelikom teško oklopljene bitnice izbačeni su čak 25 metara u zrak i pali su na grupu njemačkih mornara koja je plivala prema obali.


Procjenjuje se da je oko .,000 Tirpitzovih članova posade poginulo pri uništenju broda, ukljućujući i samog kapetana Webera.

Komentari