Na današnji dan

Potonula američka nuklearna podmornica USS Scorpion (1968.)

Dana 22. svibnja 1968. potonula je američka nuklearna podmornica USS Scorpion, povevši sa sobom u smrt sve članove posade, njih ukupno 99. Olupina te podmornice završila je na dnu Atlantskog oceana, otprilike 2.000 kilometara zapadno od obale Maroka. Ocean je na tom mjestu dubok čak oko 3.000 metara, zbog čega je vađenje predmeta s olupine otežano.

Nuklearni reaktor podmornice kao i dva torpeda s nuklearnim bojnim glavama još se uvijek nalaze na mjestu potonuća. Amerikanci, doduše, s vremena na vrijeme provjeravaju stanje olupine i procjenjuju opasnost od radijacije, no vađenje nuklearnog materijala do danas nije organizirano.

Razlog zbog kojeg je došlo do potonuća podmornice USS Scorpion nije sa sigurnošću utvrđen, unatoč višestrukim istragama. Najviše je razvijana teorija o slučajnoj eksploziji jednog od njenih torpeda. Zanimljivo je da su te iste 1968. godine misteriozno nestale ukupno čak četiri podmornice: američka USS Scorpion, izraelska INS Dakar, francuska Minerve i sovjetska K-129.


Komentari