Na današnji dan

Potonuće kraj Afrike s više poginulih nego na Titanicu – 2002.

Nesreća se dogodila u noćnim satima za vrijeme oluje, nekoliko desetaka kilometara od obale Gambije.

Dana 26. rujna 2002. godine dogodilo se katastrofalno potonuće trajekta kraj afričke obale, sa znatno više od 1.000 poginulih. Procjenjuje se da je na trajekt bilo ukrcano gotovo 1.900 osoba, a preživjele su samo 64. Tako velik broj žrtava nadmašuje čak i katastrofu Titanica, pri kojoj je poginulo oko 1.517 osoba.

Trajket koji je potonuo uz afričku obalu zvao se MV Le Joola i bio je u vlasništvu senegalske vlade. Nesreća se dogodila nekoliko desetaka kilometara od obale Gambije, države koja graniči sa Senegalom. Nije točno poznat broj osoba ukrcanih na trajekt. Naime, MV Le Joola mogla je nominalno nositi 536 putnika i 35 automobila, no na nju je ukrcavano znatono više ljudi. Karte za kobnu plovidbu imala su 1.034 putnika, no ukrcano ih je još više. Postoji procjena od 1.863 osobe, koja je možda čak i premalena, jer neki tvrde da je na brodu bilo i više od 2.000 osoba.

Nesreća se dogodila u noćnim satima za vrijeme oluje. Pretpostavlja se da se MV Le Joola u vrlo kratkom vremenu prevrnula i povela većinu svojih putnika u smrt. Oni koji su preživjeli i ostali plivati na površini vode većinom su također poginuli jer je državna spasilačka služba došla na mjesto nesreće tek ujutro sljedećeg dana. Lokalni ribari uspjeli su nakon nesreće spasiti 64 osobe, od čega samo jednu ženu.

Komentari