Na današnji dan

Posvojena Napoleonova kći koja je postala kraljicom i majkom cara Napoleona III. – 1783.

Godine 1802. prema Napoleonovoj je želji Hortense ušla u brat s njegovim mlađim bratom Lujom Bonaparteom. 

Dana 10. travnja 1783. godine rođena je Hortense de Beauharnais, posvojena kći Napoleona Bonapartea. Rodila ju je u Parizu Jozefina de Beauharnais šest godina prije početka Francuske revolucije. Jozefina je u to vrijeme bila u braku sa svojim prvim suprugom, Alexandreom de Beauharnaisom, koji je imao aristokratsku titulu vikonta.

Alexandre je smaknut na giljotini kad je Hortense imala samo 11 godina (1794. godine), a dvije godine kasnije njena se majka udala za Napoleona Bonapartea, koji je u to vrijeme bio general u Francuskoj revolucionarnoj vojsci. Napoleon se dobro skrbio za Hortense i ona je pohađala školu s njegovom najmlađom sestrom, Karolinom Bonaparte (bile su gotovo vršnjakinje).


Godine 1802. prema Napoleonovoj je želji Hortense ušla u brat s njegovim mlađim bratom Lujom Bonaparteom. Budući da je Napoleon postavio tog brata 1806. godine za kralja Holandije, Hortense je time postala kraljicom. Godine 1808. rodila je Hortense svoga sina Charlesa Louisa Napoleona Bonapartea, koji je kasnije postao carem Francuza pod imenom Napoleon III. Time je Hortense dobila čast da joj sin postane carem. Preminula je u Švicarskoj 1837. godine, u dobi od 54 godine.

Komentari