Na današnji dan

Posvećenje veličanstvene Bazilike sv. Petra u Vatikanu – 1626.

U doba posvećenja nove Bazilike sv. Petra rimski papa bio je Urban VIII. (rođenim imenom Maffeo Barberini), koji je ostavio velik trag u povijesti, osobito kao pokrovitelj umjetnika.

Dana 18. studenog 1626. godine posvećena je Bazilika sv. Petra u Vatikanu, znamenita i veličanstvena građevina koja stoji još i danas. Na tom je mjestu starija kršćanska bazilika postojala još u 4. stoljeću, no početkom 16. stoljeća započela je gradnja nove građevine. Ukupno je gradnja s prekidima trajala čak oko 110 godina, sve dok bazilika na današnji dan spomenute 1626. godine nije posvećena (neki su radovi nastavljeni čak i kasnije).

U doba posvećenja nove Bazilike sv. Petra rimski papa bio je Urban VIII. (rođenim imenom Maffeo Barberini). Taj je papa ostavio velik trag u povijesti, osobito kao pokrovitelj umjetnika. Zanimljivo je da je spomenute 1626, godine u Francuskoj vrlo moćan bio znameniti kardinal Richelieu. U Europi je tih godina bjesnio krvavi Tridesetogodišnji rat, za vrijeme kojeg je opustošen velik dio njemačkih zemalja. U doba posvećenja nove Bazilike sv. Petra u umjetnosti je vladalo razdoblje baroka, a upravo su te 1626. godine u Europi slikarski djelovali znameniti Rembrandt, Rubens i Velázquez.

Komentari