Na današnji dan

Posvećena čelična crkva sv. Sebastijana u Manili (1891.)

Dana 16. kolovoza 1891. posvećena je jedina čelična crkvena građevina u Aziji – bazilika sv. Sebastijana u Manili na Filipinima. Riječ je o izgleda jedinoj crkvi na svijetu koja je napravljena od unaprijed izrađenih čeličnih dijelova. Takva gradnja i danas je prilično egzotična, a u doba kad je ta crkva prije više od 100 godina napravljena bila je i izrazito moderna.

Čelični dijelovi za crkvu napravljeni su u gradiću Bincheu u Belgiji. Otpremljeni su na daleke Filipine morskim putem, i to u 8 zasebnih brodskih pošiljaka. Svi dijelovi zajedno težili su preko 50 tona. Prva pošiljka došla je na Filipine 1888. godine. Sastavljanje crkve nadgledali su belgijski inženjeri.

Važno je napomenuti da su velike metalne konstrukcije u to doba bile vrlo popularne. Primjerice, slavni Eiffelov toranj podignut je 1889. godine, upravo u vrijeme priprema za gradnju crkve sv. Sebastijana. Dovršena crkva sv. Sebastijana u Manili posvećena je od strane samog nadbiskupa Manile. Papa Leon XIII. dodijelio je toj crkvi i status manje bazilike (lat. basilica minor). Postoji teorija da je u dizajniranju crkve osobno sudjelovao i poznati Gustave Eiffel.

Komentari