Na današnji dan

Postoji li svetac zaštitnik interneta? – 636.

Predloženo je da se sv. Izidor Seviljski proglasi svecem zaštitnikom interneta, što je dobra ideja s obzirom na njegov trud da se dostupne informacije iz tadašnjeg svijeta skupe na jednom mjestu. On je podatke za svoju slavnu enciklopediju crpio i iz kršćanskih i iz nekršćanskih izvora.

Dana 4. travnja 636. godine umro je znameniti svetac Izidor Seviljski, nadbiskup Seville. Bio je izuzetno važan za europsku učenost, jer je sastavio jednu od prvih enciklopedija u svjetskoj povijesti. Naime, u svojem djelu naziva Etymologiae skupio je velik dio Europljanima dostupnog znanja u 7. stoljeću. U tom njegovom opsežnom djelu nalazi se čak 448 poglavlja, podijeljenih u 20 knjiga. Tijekom srednjeg vijeka ta svojevrsna enciklopedija sv. Izidora postala je izuzetno važna jer je pripadala među najpopularnije priručnike u srednjovjekovnim knjižnicama. Kasnija djela mnogo su se ugledala na nju.

U toj je svojoj enciklopediji sv. Izidor u 7. stoljeću skupio mnoge fragmente iz djela antičkih autora iz kulturnih sfera Grčke i Rima. U srednjem vijeku Etymologiae su bile važne jer su izvorni tekstovi tih antičkih autora velikim djelom nestali iz opće upotrebe, pa se jedino preko djela sv. Izidora moglo doći do tih podataka.

Zbog njegovog doprinosa umrežavanju cjelokupnog tadašnjeg ljudskog znanja (sv. Izidor crpio je i iz kršćanskih i iz nekršćanskih izvora, od ukupno 154 različita autora) predloženo je da se on proglasi svecem zaštitnikom interneta. To se doista ne čini kao loša inicijativa s obzirom na svečev trud da se dostupne informacije iz tadašnjeg svijeta skupe na jednom mjestu.


Komentari