Na današnji dan

Postignuta rekordna brzina parne lokomotive (1938.)

Dana 3. srpnja 1938. postignuta je rekordna brzina za parne lokomotive. Naime, britanskoj lokomotivi Mallard izmjerena je brzina od čak 202,58 kilometara na sat tijekom vožnje po jednoj željezničkoj pruzi u Engleskoj. Taj rekord stoji još i danas, premda je prošlo više od tri četvrtine stoljeća od kad je postignut.

Lokomotiva Mallard imala je masu od preko 100 tona. Posjedovala je tri parna cilindra, a mogla je ostvariti vučnu silu od čak 157,7 kilonjutna (otprilike kao potisak nadzvučnog zrakoplova Concorde). Kotači lokomotive Mallard bili su u rasporedu 4-6-2, što znači da su srednja tri para kotača bila pogonska. Ti su pogonski kotači imali promjer veći od 2 metra, što je pogodno za ostvarivanje velikih brzina na tračnicama.

Lokomotive kakvima je pripadala Mallard imale su prepoznatljiv aerodinamičan oblik, koji je omogućavao velike brzine uz manju potrošnju goriva. Zanimljiv je bio način na koji se pazilo da se pogonski dijelovi lokomotive ne pregriju. Naime, na kritične dijelove stavljala se tzv. smrdljiva bomba s uljem anisa, koja je počela ispuštati miris na visokim temperaturama.


Komentari