Na današnji dan

Poslužitelj Apache u čast Apašima (1995.)

Osam informatičara počelo je 1994. razvijati internetski poslužitelj NCSA HTTP. To su bili: Brian Behlendorf, Roy T. Fielding, Rob Hartill, David Robinson, Cliff Skolnick, Randy Terbush, Robert S. Thau i Andrew Wilson. Oni su ga nazvali Apache HTTP i objavili ga 1995. godine. Bio je to početni projekt Fondacije Apache Software. Ime su izabrali u čast sjevernoameričkog domorodačkog naroda Apaša, a njegov logotip je pero. Poslužitelj (engl. server) je računalo ili softver koje šalje i prima podatke od mnogostrukih klijenata.

Verzija 1.0 objavljena je nakon beta testiranja 14. prosinca 1995. godine. U verziji 2.0 poslužitelja Apache prilično su poboljšani stabilnost i brzina poslužitelja. Treba napomenuti i razne višeprocesne module, koji daju različite odgovore na istovremene upite više klijenata. Podržava razne sustave: Unix i Linux,  Windows, Netware i druge. U verziji Apache 2.4 završena je podrška za starije sustave, kao BeOS, TPF i A/UX. Poslužitelj je modularan, što znači da je programiran kao niz međusobno nezavisnih dijelova. Omogućuje i dinamičke internetske stranice. 

Kao i svi proizvodi Fondacije, tako je i ovaj poslužitelj zapravo besplatni softver. Apache je najčešće korišteni internetski poslužitelj s udjelom višim od 60 posto. 

Piše: Marsela Alić


Komentari