Na današnji dan

Posljednji živući maršal Francuske rođen je u Alžiru – 1888.

Maršali Francuske nose na epoletama čak sedam zvjezdica, a njihov položaj označava i maršalska palica (franc. Bâton de Maréchal).

Dana 16. prosinca 1888. godine rođen je u Alžiru Alphonse Juin – čovjek koji je bio posljednji živući maršal Francuske u dosadašnjoj povijesti te države. Položaj maršala Francuske (franc. Maréchal de France) označava najviši stupanj do kojeg se može doći u francuskoj vojnoj hijerarhiji. Maršali Francuske nose na epoletama sedam zvjezdica, a njihov položaj označava i maršalska palica (franc. Bâton de Maréchal).

Zanimljivo je da je maršal Juin nakon Drugog svjetskog rata bio jedini živući francuski maršal uz poznatog maršala Petaina (no Petain je bio u nemilosti, pa čak i u zatvoru nakon Drugog svjetskog rata, zbog prethodne suradnje s Hitlerom i nacistima).

Maršal Juin ujedno je i jedini od časnika Charlesa de Gaullea koji je za života ponio čin maršala. Osobno de Gaulle nikada nije dobio taj čin (bio je samo brigadni general, što je najniži generalski čin u Francuskoj). Ostali de Gaulleovi vojskovođe postali su maršalima tek posmrtno (npr. Jean de Lattre de Tassigny i Philippe Leclerc de Hauteclocque).


Zanimljivo je da je Juin rođen u Alžiru, u doba kad je to područje bilo pod Francuskom. Umro je u Parizu, a od njegove smrti 1967. godine pa sve do danas u Francuskoj više nije bilo nijednog živog maršala.

Komentari