Na današnji dan

Posljednji zajednički vladar Istočnog i Zapadnog Rimskog Carstva (347.)

Teodozije Veliki, posljednji car Rimskog Carstva koji je vladao objema polovicama tog imperija (Istočnim i Zapadnim Rimskim Carstvom) rođen je 11. siječnja 347. godine. Teodozije je kršćanstvo proglasio državnom religijom u Rimskom Carstvu, što je bio prekretan događaj u povijesti. Napomenimo, Teodozije se rodio deset godina nakon smrti cara Konstantina, u doba kad je kršćanstvo već bilo široko rasprostranjeno u Rimskom Carstvu.

Rodio se na području rimske Hispanije na Pirenejskom poluotoku, a otac mu je bio visoki vojni zapovjednik i teritorijalni upravitelj. Suvladarom tog carstva postao je Teodozije 379. godine, u 33. godini života, a vladarom cijelog Rimskog Carstva postao je 392. godine. Bio je posljednji čovjek koji je vladao golemim prostorom od Velike Britanije do Egipta, jer se Rimsko Carstvo nakon njegove smrti trajno razdijelilo na istočnu i zapadnu polovicu. Osim prijestolnice u Konstantinopolu, car Teodozije na zapadu je imao prijestolnicu u Milanu (lat. Mediolanum). Kompleks carske palače u Milanu nalazio se u zapadnom dijelu današnje milanske stare gradske jezgre.

Nakon Teodozijeve smrti Zapadno Rimsko Carstvo naslijedio je njegov mlađi sin Honorije, a Istočno Rimsko Carstvo stariji sin Arkadije.

piše: Dražen Krajcar


Komentari