Na današnji dan

Posljednji vladar Austro-Ugarske umro u izganstvu na otoku Madeira (1922.)

Karlo Habsburški umro je 1. travnja 1922. kao posljednji vladar Austro-Ugarske. Karlo je ujedno bio hrvatski kralj, a naslijedio je na prijestolju poznatog cara Franju Josipa, koji mu je bio rođak po muškoj liniji. Karlo Habsburški postao je vladar Austro-Ugarske 1916., odnosno usred Prvog svjetskog rata. Pokušao je zaustaviti rat putem tajnih diplomatskih kanala, što je naljutilo njegove njemačke saveznike. Karlo se isticao pobožnošću, a 2004. papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženikom Katoličke Crkve.

Karlo Habsburški umro je u izgnanstvu jer su ga pobjedničke sile nakon Prvog svjetskog rata željele udaljiti od nekadašnjeg prostora Austro-Ugarske. Tako su ga 1921. britanskim brodom prebacili na otok Madeiru u Atlantskom oceanu. Taj se otok nalazi sjeverno od Kanarskih otoka, a pripada Portugalu premda je stotinama kilometara udaljen od te države.

Madeiru su pobjedničke sile odabrale zbog razmjerne izoliranosti tog otoka u Oceanu. Karlo Habsburški smješten je onamo sa suprugom Zitom (za nju je također pokrenut postupak za proglašenje blaženom) i njihovom djecom. Živjeli su u razmjerno skromnim uvjetima u usporedbi s njihovim ranijim vladarskim rezidencijama. Karlo je umro svega nekoliko mjeseci nakon dolaska na Madeiru. Naime, dobio je upalu pluća i preminuo u dobi od samo 34 godine. Njegova supruga bila je u tom trenutku trudna. Nosila je njihovo osmo dijete – nadvojvotkinju Elizabetu, koja se rodila  dva mjeseca kasnije.

Komentari