Na današnji dan

Posljednji vladajući ruski car bio je izravni potomak Crne kraljice s Medvedgrada? – 1868.

Car Nikolaj II., poznat po tome što su njega i njegovu obitelj ubili boljševici nakon Oktobarske revolucije, po izravnoj ženskoj liniji bio je potomak slavne Barbare Celjske, koja je u hrvatskoj povijesti povezana s legendom o Crnoj kraljici s Medvedgrada. 

Dana 18. svibnja 1868. godine rođen je posljednji vladajući ruski car – Nikolaj II. – potomak dinastije koja je službeno nosila ime Romanov. Vrlo je zanimljivo pravo podrijetlo tog cara. Naime, prava dinastija Romanov izumrla je u muškoj liniji još davne 1730. godine kad je umro Petar II. – unuk cara Petra Velikog. Tada je dinastiju Romanov na ruskom carskom prijestolju naslijedila njemačka dinastija Holstein-Gottorp (potomci dinastije Oldenburg). Međutim, oni su ipak odlučili zadržati ime Romanov, pa je to ime korišteno umjesto pravog njemačkog koje bi trebalo glasiti Oldenburg-Holstein-Gottorp.

Još je zanimljivija činjenica da je car Nikolaj II. po izravnoj ženskoj liniji bio potomak slavne Barbare Celjske, koja je u hrvatskoj povijesti povezana s legendom o Crnoj kraljici s Medvedgrada. Barbara Celjska bila je sestra Fridrika Celjskog, koji je poznat po svojoj vezi s Veronikom Desinićkom. Barbara se udala za cara Žigmunda Luksemburškog, s kojim je imala samo jedno dijete – kći Elizabetu. Kad se prati izravna ženska linija (majka-kći-kći-kći-kći-…) može se zaključiti da je Nikolaj II. po svojoj majci potomak upravo Barbare Celjske. Genetski, to znači da su on i Barbara imali jednaku mitohondrijsku DNA (ona prelazi uvijek s majke na dijete). Dakako, car Nikolaj II. poznat je i po svojoj vezi s redovnikom Raspućinom, a ubili su ga nakon Oktobarske revolucije boljševici, zajedno s njegovom obitelji.


Komentari