Na današnji dan

Posljednji šef Trećeg Reicha – admiral Karl Dönitz – 1980.

Admiral Karl Dönitz bio je, doduše, na čelu Trećeg Reicha kratko vrijeme, samo između Hitlerove smrti i konačne njemačke predaje u Drugom svjetskom ratu.

Dana 24. prosinca 1980. godine umro je njemački admiral Karl Dönitz, posljednji šef Trećeg Reicha. Njega je Adolf Hitler u oporuci proglasio predsjednikom Reicha i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga. Dönitz je već otprije posjedovao čin velikog admirala, koji je u Trećem Reichu dodijeljen samo dva puta (drugi s tim činom bio je Erich Raeder), a bio je ravan činu feldmaršala. Još od 1943. bio je Dönitz vrhovni zapovjednik Njemačke ratne mornarice.

Admiral Karl Dönitz bio je, doduše, na čelu Trećeg Reicha kratko vrijeme, samo između Hitlerove smrti i konačne njemačke predaje u Drugom svjetskom ratu. Ipak, kasnije je dugo poživio, sve do 1980. godine. Umro je u visokoj 90. godini života, upravo na današnji dan. Na suđenju u Nürnbergu bio je osuđen na deset godina zatvora, a pušten je 1956. godine. Posljednje 24 godine života proveo je većinom u gradiću Aumühleu u Zapadnoj Njemačkoj, a napisao je i dvije knjige o svojim iskustvima. Gradić Aumühle nalazi se 15-ak kilometara istočno od Hamburga, u njemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein. Ondje je Dönitz i pokopan, na groblju Waldfriedhof.

Komentari