Na današnji dan

Posljednji ruski carević Aleksej (1904.)

Dana 12. kolovoza 1904. rođen je ruski carević Aleksej, posljednji prijestolonasljednik Ruskog Carstva. Otac mu je bio posljednji vladajući ruski car Nikolaj II., koji je sišao s prijestolja tijekom revolucionarnih previranja 1917. godine. Carević Aleksej rođen je u dvorcu Peterhofu, smještenom nedaleko od Sankt-Peterburga (taj je dvorac funkcionirao kao svojevrsni „Ruski Versailles“). Aleksej je bio peto dijete svojih roditelja, ali prvi sin (prethodno je carica Aleksandra Fjodorovna zaredom rodila četiri kćeri). Aleksejeve sestre zvale su se Olga, Tatjana, Marija i Anastazija, a bile su od njega starije redom 9, 7, 5 i 3 godine.

Zanimljivo je da je carević Aleksej, pretpostavljeni nasljednik prijestolja golemog Ruskog Carstva, bio izravni ženski potomak britanske kraljice Viktorije (ta je kraljica bila baka njegove majke, u izravnoj ženskoj liniji). Budući da je pretke kraljice Viktorije moguće razmjerno duboko pratiti u prošlost, može se zaključiti da je carević Aleksej ujedno bio i izravni ženski potomak hrvatsko-ugarske kraljice Ane Jagelović (supruge Ferdinanda I. Habsburškog, kojeg su hrvatski staleži 1527. godine izabrali za svoga vladara).

Po ženskoj se liniji pretke carevića Alekseja može pratiti i dalje u prošlost, sve do srednjovjekovne plemkinje Garsende od Provanse, jedne od najmoćnijih žena svoga doba. Garsenda je bila grofica od Provanse i Forcalquiera, a zanimljivo je da se bavila trubadurskim pjesništvom (sačuvana su neke njene pjesme). Živjela je početkom 13. stoljeća, tj. u razdoblju procvata srednjovjekovne viteške kulture.

Nažalost, carević Aleksej od svojih je ženskih predaka naslijedio gen za hemofiliju, vrlo opasnu nasljednu bolest od koje je i sam bolovao (imao je osobito težak oblik hemofilije, tako da mu je već pri manjim ogrebotinama ili modricama život mogao biti ugrožen). Carević na kraju ipak nije preminuo od posljedica hemofilije, nego su ga ubili boljševici, kao i njegove roditelje te sve četiri sestre. U trenutku kad je ubijen 1918. imao je carević Aleksej samo 13 godina.


Komentari