Na današnji dan

Posljednji pučanin koji je uspio postao grof u Velikoj Britaniji – 1986.

Titula koju je dobio bivši premijer Harold Macmillan glasila je grof od Stocktona.

Dana 29. prosinca 1986. godine umro je posljednji čovjek koji je u dosadašnjoj povijesti Velike Britanije proglašen nasljednim grofom (earlom), ne računajući pripadnike kraljevske obitelji. Ime mu je bilo Harold Macmillan, a bio je britanski premijer od 1957. do 1963. godine. Titula koju je dobio glasila je Earl of Stockton, a nazvana je po gradiću Stockton-on-Tees, jer je u tom mjestu Macmillan osvojio prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu.

Dakako, nekoć su britanski kraljevi i kraljice obilnije podjeljivali aristokratske titule, koje su redovito bile ujedno i nasljedne. Danas se u Velikoj Britaniji dodjeljuju gotovo isključivo nenasljedne titule, i to one najniže kategorije – baruna. Britanski sustav aristokratskih titula ima pet stupnjeva, od najvišeg prema najnižem:

         vojvoda (Duke)


         markiz (Marquess)

         grof (Earl)

         vikont (Viscount)

         barun (Baron)

Kao što je spomenuto, nakon Harolda Macmillana nije u Velikoj Britaniji više nikome nikada dodijeljena titula viša od barunske (osim pripadnicima kraljevske obitelji, za koje se to relativno često čini). Dapače, nakon Macmillana nitko od britanskih pučana više nije dobio nasljednu aristokratsku titulu (dodjeljuju se isključivo titule koje se ne prenose na djecu). Naprotiv, Macmillanova je titula bila nasljedna pa je njegov unuk danas također grof od Stocktoona (Earl of Stockton).

Komentari