Na današnji dan

Posljednji predsjednik nezavisnog Teksasa – 1858.

Anson Jones bio je na čelu Teksasa od 1844. do 1845. godine, a odigrao je veliku ulogu kod priključenja te države SAD-u.

Dana 9. siječnja 1858. godine umro je Anson Jones, posljednji predsjednik Teksasa. Naime, Teksas je bio nezavisna država u razmjerno kratkom razdoblju, od 1836. do 1845. godine, kad je priključen SAD-u. Na čelu Republike Teksas u tom je periodu bio predsjednik, kao šef izvršne vlasti. Samo su tri čovjeka u povijesti držala tu funkciju, uz četvrtog (Davida G. Burneta) koji ju je držao provizorno.

Prvi pravi predsjednik Teksasa bio je znameniti Sam Houston, po kojem se zove američki velegrad Houston. Iza njega je slijedio Mirabeau B. Lamar, a posljednji je bio spomenuti Anson Jones. Na čelu Teksasa Jones je bio od 1844. do 1845. godine, a odigrao je veliku ulogu kod priključenja te države SAD-u. Nakon što je Teksas 1845. primljen u SAD kao 28. savezna država, Jones se navodno nadao postati američkim senatorom u Washingtonu. Međutim, nije bio izabran na tu poziciju, a ostatak je života uglavnom proveo izvan visoke politike. Preminuo je na današnji dan 1858. godine u teksaškom gradu Houstonu, u 60. godini.


Komentari