Na današnji dan

Posljednji nezavisni vojvoda države Bretanje (1433.)

Dana 23. lipnja 1433. rođen je vojvoda Franjo II. od Bretanje, posljednji nezavisni vladar te države. Njegovom smrću izumrla je u muškom koljenu bretonska vladajuća dinastija Dreux-Montfort, što je u konačnici dovelo do priključenja Bretanje Francuskoj.

Na svom je vrhuncu moći nezavisna Bretanja pokrivala površinu od oko 32.000 četvornih kilometara, a velikim su je dijelom naseljavali potomci keltskih naroda. Napomenimo, na području Bretanje u starom su vijeku živjeli Gali. Dapače, fikcijsko selo Asterixa i Obelixa nalazilo se, prema priči, upravo na području kasnije Bretanje, u galskoj Armorici. U ranom srednjem vijeku naselili su se u Bretanji i potomci Kelta s područja Velike Britanije. Zbog tog je skupnog keltskog naslijeđa Bretanja do danas zadržala specifičnu kulturu unutar Francuske.

Vojvoda Franjo II. od Bretanje vladao je od 1458. do 1488. godine. Potkraj vladavine Franje II. u Bretanju je prodirala renesansna kultura. U tom je smislu osobito zanimljiva grobnica Franje II., koja predstavlja remek-djelo renesansne umjetnosti. Njenu je izgradnju naručila Franjina kći Ana od Bretanje, koja je od njega naslijedila prijestolje, budući da on nije imao muških potomaka koji bi ga nadživjeli.

Ta veličanstvena grobnica prikazuje skulpture Franje II. i njegove supruge Margarete od Foixa, a oko njih su postavljene skulpture anđela, apostola i svetaca te personifikacije četiriju vrlina: hrabrosti, pravednosti, razboritosti i umjerenosti. Grobnica je sagrađena od mramora iz Carrare, a može ju se i danas vidjeti u katedrali sv. Petra i Pavla (franc. Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul) u Nantesu, nekadašnjoj prijestolnici vojvoda od Bretanje.


Komentari