Na današnji dan

Posljednji nesvećenik koji je zamalo postao kardinal – 1882.

Znameniti Jacques Maritain bio je jedan od najcjenjenijih katoličkih filozofa koji su djelovali u 20. stoljeću. Papa bl. Pavao VI. navodno je ozbiljno razmišljao da imenuje Maritaina kardinalom.

Dana 18. studenog 1882. godine rođen je znameniti francuski katolički filozof Jacques Maritain. Napisao je više od 60 knjiga i jedan je od najcjenjenijih katoličkih filozofa koji su djelovali u 20. stoljeću. Papa bl. Pavao VI. navodno je ozbiljno razmišljao da imenuje Maritaina kardinalom. Da se to dogodilo, to bi bio posljednji slučaj da je neki nesvećenik imenovan kardinalom Katoličke crkve. Danas je aktualno otvaranje postupka za Maritainovo proglašenje blaženim.

Zanimljivo je da je Maritain zapravo odgojen kao protestant, no u dvadesetim godinama života obratio se na katoličku vjeru, zajedno sa svojom suprugom Raïssom. Kao filozof, Maritain se osobito bavio djelom sv. Tome Akvinskog – znamenitog crkvenog naučitelja iz srednjeg vijeka.

Od 1945. do 1948. godine Maritain je bio francuski veleposlanik u Vatikanu. Zanimljivo je da je navodno sudjelovao i u izradi UN-ove Opća deklaracija o pravima čovjeka. U posljednjem dijelu života Maritain je živio u katoličkom Redu Isusove male braće.


Komentari