Na današnji dan

Posljednji kralj Saske – vlasnik idiličnih dvoraca u Njemačkoj – 1932.

Fridrik August III. bio je po vjeri katolik, a posjedovao je mnoge sjajne dvorce i palače, naslijeđene od prethodnih vladara Saske. Među njima je bila kraljevska palača u Dresdenu, dvorac Albrechtsburg u Meissenu te idilični lovački dvorac Moritzburg pokraj Dresdena.

Dana 18. veljače 1932. godine umro je posljednji saski kralj Fridrik August III., pripadnik više od tisuću godina stare vladarske dinastije Wettin. Abdicirao je još 1918. godine, nakon njemačkog poraza u Prvom svjetskom ratu, kad su to činili i ostali njemački vladari. Ukupno je na prijestolju Saske proveo kralj Fridrik August III. 14 godina, kao posljednji vladar svog ogranka dinastije. Napomenimo, njegovoj dinastiji Wettin, ali drugim ograncima, pripada čak i engleska kraljica Elizabeta II. (unatoč uzimanju oznake Windsor).

Fridrik August III. bio je po vjeri katolik, a posjedovao je mnoge sjajne dvorce i palače, naslijeđene od prethodnih vladara Saske. Među njima je bila kraljevska palača u Dresdenu, dvorac Albrechtsburg u Meissenu te idilični lovački dvorac Moritzburg pokraj Dresdena. Kralj je bio prilično popularan među svojim podanicima, no odlučio je abdicirati zbog općeg prijelaza Njemačke na republikanski ustroj nakon Prvog svjetskog rata. Preminuo je u dobi od 66 godina u dvorcu Sibyllenort. Zanimljivo je da se to mjesto danas nalazi duboko u Poljskoj i nosi ime Szczodre, a sve do 1945. godine bilo je dio Njemačke.


Komentari