Na današnji dan

Posljednji kralj koji je vladao iz Stuttgarta (1848.)

Dana 25. veljače 1848. rođen je kralj Vilim (Wilhelm) II. od Württemberga. Bio je posljednji vladar države Württemberg, koja je još za vrijeme njegovog života uklopljena u Njemačku. Danas se nekadašnji teritoriji Kraljevine Württemberg nalaze u sastavu njemačke pokrajine Baden-Württemberg, jedne od najbogatijih u Njemačkoj (ta pokrajina danas ima veći BDP od čitavog područja nekadašnje Istočne Njemačke).

U doba Vilima II. bila je njegova Kraljevina Württemberg jedan od industrijski najznačajnijih dijelova Europe. Glavni grad bio joj je Stuttgart, a među ostalim važnim gradskim središtima bili su Ulm, Tübingen, Rottweil, Heilbronn, Biberach i Friedrichshafen. Mnoge poznate kompanije imale su sjedište u Vilimovoj državi, uključujući Daimler Motoren Gesellschaft (proizvođač Mercedes-Benza), Luftschiffbau Zeppelin GmbH (proizvođač Zeppelina), Maybachov Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH i Robert Bosch GmbH. Zanimljivo je da kompanija Porsche, sa sjedištem u Stuttgartu, danas u svom grbu sadrži i grb Württemberga (tri crna jelenja roga na zlatnom polju).

Kralj Vilim II. od Württemberga bio je u svojoj državi navodno popularan vladar, do te mjere da se po Stuttgartu šetao sa svoja dva psa bez tjelesnih čuvara. Podanici su ga navodno pozdravljali jednostavno s Herr König (Gospodine kralju). Ipak, morao je nakon Prvog svjetskog rata abdicirati kao i ostali njemački vladari. Umro je 1921. godine, u 74. godini života. Zanimljivo je da je Vilimov dugogodišnji premijer (ministar-predsjednik tj. šef vlade) bio barun Karl von Weizsäcker, djed kasnijeg njemačkog predsjednika Richarda von Weizsäckera i fizičara Carla Friedricha von Weizsäckera.


Komentari