Na današnji dan

Posljednji kralj Bavarske i njegovi raskošni dvorci – 1845.

Na današnji dan rođen je posljednji kralj Bavarske, Ludwig III., koji je bio pripadnik slavne dinastije Wittelsbach.

Wittelsbachovci su bili bavarski vojvode od davne 1180., a titulu kraljeva dobili su 1. siječnja 1806. godine. Osim Bavarskom, obitelj Wittelsbach vladala je neko vrijeme i Švedskom (1441.–1448. i 1654.–1720.), a dali su i dva cara Svetog Rimskog Carstva, jednog hrvatsko-ugarskog kralja, jednog kralja Danske i Norveške, te jednog grčkog kralja.

Posljednji bavarski kralj Ludwig III. rođen je u glavnom gradu svoga kraljevstva – Münchenu. Zanimljivo je da je Ludwig bio potomak slavne carice i kraljice Marije Terzije i to po izravnoj ženskoj liniji. Ludwigowa rođakinja bila je i poznata carica Sissi, koja je također bila iz bavarske kraljevske obitelji Wittlesbach.

Kao kralj, Ludwig III. imao je sjedište u münchenskoj kraljevskoj palači (njem. Münchner Residenz). To je najveća gradska palača u čitavoj Njemačkoj. Kraljevska obitelj posjedovala je još mnogo palača i dvoraca u Bavarskoj. Spomenimo slavni dvorac Neuschwanstein u planinama, ljetni dvorac Nymphenburg pokraj Münchena i veliku palaču Herrenchiemsee na bavarskom jezeru Chiemsee.

Nakon Prvog svjetskog rata Ludwig III. svrgnut je s bavarskog prijestolja, a kraljevstvo je ukinuto. Umro je u progonstvu, u svom dvorcu Sárvár u Mađarskoj. Pretendent na bavarsko prijestolje danas je vojvoda Franz od Bavarske – Ludwigov praunuk.


Komentari