Na današnji dan

Posljednji katolički kralj Velike Britanije – 1701.

James II. iz dinastije Stuart bio je posljednji katolik koji je vladao Velikom Britanijom. Svrgnuli su ga 1688. godine, nakon čega je sve do smrti živio u Francuskoj kao gost moćnog Luja XIV.

Dana 16. rujna 1701. godine umro je posljednji katolik koji je vladao Velikom Britanijom – kralj James II. iz dinastije Stuart. Svrgnuli su ga još 1688. godine u tzv. Slavnoj revoluciji (engl. Glorious Revolution), a na njegovo je mjesto došao protestanski prvak Vilim Oranski, koji je već od prije bio vladar Nizozemske. James II. sa svojom je obitelji morao pobjeći u Francusku, a sklonio se kod poznatog kralja Luja XIV.

U Francuskoj je Luj XIV. dobro ugostio Jamesa II. – dodijelio mu je dvorac Saint-Germain-en-Laye, smješten nedaleko od Pariza. To je doista bio kraljevski smještaj (i sam Luj XIV. rođen je u tom dvorcu, a on mu je prije Versaillesa služio i kao glavna rezidencija). James II. imao je pravu dvorsku organizaciju u Saint-Germain-en-Layeu, s dvorjanicima i kraljevskom obitelji. Jamesa II. u Francuskoj su oslovljavali kao legitimnog britanskog kralja, kao da nikada i nije svrgnut. 

James II. mogao se iz Saint-Germain-en-Layea lako družiti s francuskim kraljem Lujom XIV. jer je ovaj imao privatni ekskluzivni dvorac u Marlyju – samo nekoliko kilometara od Saint-Germain-en-Layea. U Marly je Luj XIV. zalazio da bi se udaljio od užurbanosti mnogo većeg Versaillesa.

Nakon gotovo 13 godina izbjegličkog boravka u Francuskoj, James II. umro u 68. godini. Njegovi nasljednici nastavili su polagati pravo na britansko prijestolje. Nazivali su ih jakobitima, po latinskoj verziji imena kralja Jamesa II. (Jacobus II.).


Komentari