Na današnji dan

Posljednji karolinški kralj Francuske (986.)

Francuski vladar Luj V. rodio se 966. ili 967. te je poznat pod nadimkom Lijeni (fr. le Fainéant). Ipak, taj nadimak nije zaslužio. Naime, vladao je tek nešto više od godinu dana i nije stigao provesti ono što je naumio. Osim toga, bio je mlad i neiskusan.

Luj V. bio je stariji sin francuskog kralja Lotara i njegove supruge Eme, kćeri talijanskog kralja Lotara II. Još za očevog života proglašen je suvladarom kako ne bi bilo problema oko naslijeđivanja kraljevstva. Luj se oženio za bogatu udovicu Adelheid, kćer grofa Fulka II. Anžuvinca. Otišao je živjeti u Akvitaniju, ali nakon dvije godine brak je razvrgnut te se Luj vratio kući.

Kad je 2. ožujka 986. kralj Lotar umro, Luj ga je naslijedio bez problema. Međutim, na dvoru su postojale dvije struje. Njegova majka i nadbiskup Reimsa htjeli su se više vezati uz otonsku dinastiju, dok su Luj i njegovi pristaše namjeravali iskoristiti slabosti otonske dinastije i proširiti se na njihov teritorij. Planirali su zauzeti Lotaringiju. Uslijedila su previranja i sukobi. Na kraju je kraljeva majka Emma morala napustiti dvor, a pobjegao je i nadbiskup.

Kralj Luj V. smatrao ovakvo bježanje izdajom te je krenuo napasti grad u kojem se nadbiskup skrivao. Zatim je promijenio mišljenje i odlučio se pomiriti s njim. Također se htio pomiriti s majkom i otonskom dinastijom, ali je poginuo u lovu već 987. godine.

Budući da nije imao djece, pravo na prijestolje imao je njegov ujak Karlo, ali ga plemstvo nije prihvatilo. Za novog kralja izabran je Hugo iz dinastije Capet, čime je karolinška dinastija izgubila francusko prijestolje.

Piše: Marsela Alić

Komentari