Na današnji dan

Posljednji izbor pape aklamacijom (1621.)

Dana 9. veljače 1621. godine talijanski kardinal Alessandro Ludovisi izabran je aklamacijom za papu, pri čemu je uzeo ime Grgur XV. Prije izbora kardinal Ludovisi bio je nadbiskup Bologne, grada u kojem je i rođen 1554. godine. Obitelj Ludovisi bila je još od srednjeg vijeka jedna od najuglednijih plemićkih (patricijskih) obitelji u Bologni. Izborom Grgura XV. za papu obitelj Ludovisi još se uzdigla, stekavši veliku snagu u Rimu i ostatku Italije.

Alessandro Ludovisi imao je u trenutku izbora za papu 69 godina, pa njegovi kolege kardinali nisu očekivali da će vrlo dugo poživjeti. I doista, preminuo je nakon manje od godinu i pol dana pontifikata. Papa Grgur XV. ostao je poznat po regulaciji budućih izbora za papu. Naime, izdao je u tom smislu dvije papinske bule: Aeterni Patris i Decet Romanum Pontificem, od kojih je prva regulirala izbore za papu, a druga ceremonijal povezan s tim izborima. Time je ukinuta, primjerice, praksa aklamacije, tako da su pape nakon njega birani tajnim glasanjem. Načelne odrednice tih dviju bula oko regulacije papinskih izbora održale su se sve do 20. stoljeća i pontifikata sv. Ivana Pavla II.

Osim navedenog, papa Grgur XV. poznat je i kao osnivač Svete kongregacije za širenje vjere (lat. Sacra Congregatio de Propaganda Fide), koja je danas poznata pod nazivom Kongregacije za evangelizaciju naroda.

Komentari