Na današnji dan

Posljednji emirat koji je postao dijelom Ujedinjenih Arapskih Emirata – 1972.

Pozive za pristupanje Ujedinjenim Arapskim Emiratima dobili su također i Katar te Bahrain.

Dana 10. veljače 1972. godine emirat Ras Al Khaimah postao je dijelom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Riječ je o najsjevernijem emiratu, smještenom u blizini znamenitog Hormuškog tjesnaca, jednog od strateški najvažnijih morskih prolaza na svijetu. Naime, Hormuškim tjesnacem, koji razdvaja Iran od Arapskog poluotoka, prolazi sav pomorski promet između Perzijskog zaljeva i ostatka svijeta.

Emirat Ras Al Khaimah ima površinu od 1.684 četvorna kilometra, čime čini samo 2,2 % ukupne površine Ujedinjenih Arapskih Emirata. Unatoč tome, to nije najmanji emirat, jer su emirati Fujairah, Umm al-Quwain i Ajman još manji (posljednji ima, kao najmanji od svih emirata te države, površinu od samo 259 četvornih kilometara). Ras Al Khaimah je jedini emirat koji nije od početka bio sastavni dio Ujedinjenih Arapskih Emirata od njihovog stjecanja nezavisnosti 1971. godine. Izvorno se UAE sastojao od šest emirata, a Ras Al Khaimah pridružio se toj državi oko dva mjeseca kasnije, što znači da je u tom kratkom međurazdoblju bio nezavisna država.

Pozive za pristupanje Ujedinjenim Arapskim Emiratima dobili su također i Katar te Bahrein, ali se oni nikada nisu priključili, zadržavši sve do danas status nezavisnih država (Katar je i dalje emirat, a emir Bahreina 2002. godine proglasio se kraljem). Da su se Katar i Bahrein priključili, UAE danas bi imao devet emirata, pri čemu bi Katar bio površinom drugi, a Bahrain jedan od najmanjih.


Komentari