Na današnji dan

Posljednji čovjek na Mjesecu bio je češkog i slovačkog podrijetla – 1972.

Na današnji dan 1972. godine američki astronaut Eugene Cernan napravio je do sada posljednji ljudski korak po mjesečevoj površini. 

Dana 14. prosinca 1972. godine ljudska posljednji je puta stupila na Mjesec. Naime, tog je dana američki astronaut Eugene Cernan napravio do sada posljednji ljudski korak po mjesečevoj površini. Radilo se o misiji Apollo 17, posljednjoj iz programa Apollo (planirano ih je još, ali su ukinute). Eugene Cernan bio je zapovjednik te misije i na današnji dan on i Harrison Schmitt završili su posljednju astronautsku šetnju po mjesečevoj površini. Schmitt se prvi vratio u modul za polijetanje, a Cernan je – ostavši sam na površini – dao završnu izjavu za televiziju: “…dok radim posljednji ljudski korak s površine, vraćajući se kući na neko vrijeme – ali vjerujemo ne predugo u budućnost – želio bih samo reći što vjerujem da će povijest zabilježiti. Da je današnji izazov Amerike oblikovao sudbinu čovječanstva u budućnosti. Također, dok napuštamo Mjesec kod Taurus-Littrow kratera, odlazimo kao što smo došli i, uz Božju pomoć, kao što ćemo se vratiti, s mirom i nadom za cijelo čovječanstvo. Bog čuvao posadu Apolla 17.”

Zanimljivo je da je Eugene Cernan, posljednji čovjek na Mjesecu, zapravo bio češkog i slovačkog podrijetla. Majka mu je bila Čehinja, a otac Slovak, pravog prezimena Čerňan, što je tek kasnije amerikanizirano u Cernan.


Komentari