Na današnji dan

Posljednji čovjek koji je dobio čin njemačkog feldmaršala – 1945.

Na samom kraju rata Hitler ga je pozvao u Berlin u svoj bunker i ondje ga je imenovao vrhovnim zapovjednikom Njemačkih zračnih snaga (Luftwaffe). Nakon Drugog svjetskog rata u njemačkoj vojsci više se nije dodjeljivao čin feldmaršala.

Dana 24. svibnja 1945. godine umro je posljednji čovjek koji je ikada dobio čin njemačkog feldmaršala – Robert Ritter von Greim. Napomenimo da je Ritter plemićka titula koja na njemačkom znači vitez. Tu je titulu Greim dobio 1918. godine kad je postao nositelj bavarskog odlikovanja Vojni red Maxa Josepha (njem. Militär-Max-Joseph-Orden). Riječ je bila o najvišem bavarskom odlikovanju za vojne zasluge, koje je dobio nakon što je oborio 28 neprijateljskih zrakoplova u Prvom svjetskom ratu. Greim je bio, dakle, letački as. Plemićku titulu Ritter mogli su od odlikovanih nositi samo oni koji su bili bavarski državljani, a Greim je to bio jer je rođen u Bavarskoj.

Zanimljivo je da su između dva svjetska rata Greima pozvali Kinezi da dođe k njima i pomogne u stvaranju kineskog ratnog zrakoplovstva. On je doista otišao s obitelji u Kinu i ondje otvorio letačku školu. Međutim, nije imao visoko mišljenje o Kinezima kao letačima i vratio se u Njemačku još prije Hitlerovog dolaska na vlast.

Hermann Göring zamolio je Greima da u Njemačkoj pomogne obnoviti snagu njemačkog ratnog zrakoplovstva (koje su saveznici nakon Prvog svjetskog rata pokušali potpuno ukinuti). Greim je postao član Luftwaffe i došao je na čelo prve službene škole za pilote lovačkih zrakoplova.

Tijekom Drugog svjetskog rata Robert Ritter von Greim bio je zapovjednik velike zračne formacije Luftflotte 6, a napredovao je čak do čina general-pukovnika (njem. Generaloberst). Na samom kraju rata Hitler ga je pozvao u Berlin u svoj bunker. Ondje ga je imenovao vrhovnim zapovjednikom Njemačkih zračnih snaga (Luftwaffe). Dakako, bila je to funkcija koju je prije nosio Hermann Göring, ali njega je Hitler pri kraju rata razriješio svih dužnosti zbog sumnje na izdaju. Rittera von Greima Hitler je tada unaprijedio u čin feldmaršala, što je bilo posljednji put u njemačkoj povijesti da je nekome dodijeljen taj čin. U poslijeratnoj Saveznoj Republici Njemačkoj (Zapadnoj Njemačkoj) nije postojao čin feldmaršala, a ne postoji ni danas u ujedinjenoj Njemačkoj. U Istočnoj Njemačkoj teoretski je postojao čin Marschall der Deutschen Demokratischen Republik, ali nikada nikome nije dodijeljen.


Komentari