Na današnji dan

Posljednji član kraljevske dinastije Stuart (1807.)

Kao mlađi sin britanskog kralja Henry je nosio titulu vojvode od Yorka kao i današnji mlađi sin britanske kraljice Elizabete II.

Dana 13. srpnja 1807. godine umro je kardinal Henry Benedict Stuart, vojvoda od Yorka. On je bio posljednji član britanske kraljevske dinastije Stuart, koja je nekoć vladala  Engleskom, Walesom, Škotskom i Irskom. Godine 1688. u tzv. Slavnoj revoluciji britanski kralj James II. Stuart, koji je bio katolik, protjeran je iz zemlje, a na prijestolje je došao nizozemski protestant Vilim Oranski. Otada je glavna grana dinastije Stuart boravila u izgnanstvu, nastojeći se vratiti na prijestolje. Po Jamesu II. nazivani su pristaše te dinastije jakobitima (od latinskog imena Jacobus za Jamesa).

Kardinal Henry Benedict Stuart bio je unuk spomenutog svrgnutog kralja Jamesa II. Stuarta. Henry je rođen u Rimu, a njegov se otac smatrao zakonitim kraljem Velike Britanije i pokušao je osvojiti prijestolje, no bez uspjeha. Nakon očeve smrti, pretendentom je postao Henryjev stariji brat Charles, no ni on nije uspio doći na vlast u Velikoj Britaniji.

Kad je imao 22 godine, Henry je postao kardinal, a godinu dana kasnije zaređen je za svećenika (nekoć svećeničko ređenje nije bilo preduvjet za imenovanje kardinalom jer su kardinalima mogli postati i laici). Kad je njegov stariji brat Charles umro 1788. godine, kardinal vojvoda od Yorka trebao je naslijediti pravo na titulu britanskog kralja. Zapravo je u tom trenutku on bio posljednji pripadnik dinastije Stuart. Poživio je još gotovo 20 godina, no većinom je boravio u Rimu i okolici, a nije javno polagao pravo na britansko prijestolje. Umro je u Frascatiju pokraj Rima, a s njim je dinastije Stuart izumrla u muškoj i zakonitoj liniji. Posljednji Stuarti (on, njegov otac, majka i brat) pokopani u kripti bazilike sv. Petra u Vatikanu.


Komentari