Na današnji dan

Posljednji car iz dinastije Karolinga – 839.

Car Karlo Debeli, praunuk Karla Velikog, bio je posljednji čovjek u povijesti koji je uspio pod svojom vlasti ujediniti francuske, njemačke i talijanske zemlje. 

Dana 13. lipnja 839. godine rođen je Karlo Debeli, car i kralj mnogih europskih zemalja. Bio je praunuk cara Karla Velikog, a ujedno i posljednji pripadnik dinastije Karolinga na carskom prijestolju. Carem ga je okrunio papa Ivan VIII., a Karlovo područje vladanja protezalo se od Atlantskog oceana pa sve do Panonske nizine.

Prethodno je Karolinško Carstvo već bilo podijeljeno na tri dijela, no u osobi Karla Debelog ujedinile su se ponovno sve njegove sastavnice, i to zanimljivim nizom slučaja. Naime, Karlo Debeli prvo je naslijedio Kraljevinu Italiju, zatim Istočnu Franačku (otprilike današnje njemačko područje), a naposljetku i Zapadnu Franačku (otprilike današnje francusko područje). Time je ujedinio tri kraljevske krune, a stekao je i nominalno najvišu krunu, carsku, spomenutom krunidbom od strane pape Ivana VIII. u Rimu.

Tijekom vladavine Karla Debelog Vikinzi su napali Pariz i predstavljali su sve veću prijetnju Zapadnoj Europi. Najveća opasnost za Karla Debelog došla je, međutim, iz unutrašnjosti njegovog carstva. Naime, njegov nećak Arnulf Karantanski izveo je puč u namjeri da preuzme vlast. Karlo Debeli povukao se nakon tog puča na posjede u Švapskoj, a preminuo je već nakon nekoliko tjedana, u siječnju 888. godine. Njegovo se golemo carstvo raspalo, a nitko više u povijesti nije uspio pod svojom vlasti ujediniti francuske, njemačke i talijanske zemlje.


Komentari