Na današnji dan

Posljednji britanski premijer član Doma lordova – 1903.

Alec Douglas-Home bio je po naslijeđu britanski lord. Godine 1963. imenovan je premijerom, što je bio posljednji slučaj u dosadašnjoj britanskoj povijesti da član Doma lordova bude postavljen na čelo vlade.

dana 2. srpnja 1903. godine rođen je Alec Douglas-Home, posljednji britanski lord koji je postao premijerom Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, Alec Douglas-Home potjecao je iz aristokratske škotske obitelji, koja je posjedovala titulu Earl od Home (britanska titula earla otprilike odgovara tituli grofa u ostatku Europe). Njegov otac bio je 13. po redu Earl of Home, a Alec je naslijedio tu titulu nakon očeve smrti. Tako je Alec postao 1951. godine 14. po redu Earl of Home. Tada mu je bilo 48 godina.

Kao Earl of Home bio je Alec član britanskog Doma lordova (Gornjeg doma britanskog parlamenta) i oslovljavan je s lord Home. Naime, svi britanski earlovi automatski imaju pravo na titulu lorda. Godine 1963. imenovan je Alec britanskim premijerom. To je bio posljednji slučaj u dosadašnjoj britanskoj povijesti da član Doma lordova bude postavljen za premijera. Budući da je već tada u javnosti bilo teško prihvatljivo da državnom politikom upravlja aristokrat, Alec se odrekao svoje titule earla (lorda), a zatim se kao običan građanin (premda istovremeno i premijer) kandidirao za zastupničko mjesto u Donjem domu parlamenta. Uspio je dobiti zastupnički mandat, a premijerom je ostao do 1964. godine.

Komentari