Na današnji dan

Posljednji britanski kralj koji je rođen u Njemačkoj – 1683

Zanimljivo je da je po kralju Georgeu II., rođenom u Njemačkoj pod imenom Georg August von Braunschweig-Lüneburg, dobila ime američka savezna država Georgia.

Dana 10. studenog 1683. godine rodio se britanski kralj George II., posljednji vladar Velike Britanije rođen u inozemstvu. Naime, George II. rođen je na području današnje Njemačke, a izvorno ime bilo mu je Georg August. Zanimljivo je da je njegov otac bio vojvoda od Braunschweig-Lüneburga i knez izbornik Svetog Rimskog Carstva. Budući da je 1714. godine njegov otac postao britanskim kraljem (pod imenom George I.) on je tada postao princom od Walesa. Konačno, 1727. godine postao je George II. kraljem Velike Britanije.

Zanimljivo je da je američka savezna država Georgia dobila ime upravo po kralju Georgeu II., jer je u njegovo doba bila jednom od britanskih kolonija na sjevernoameričkom kontinentu. George II. istodobno je vladao Velikom Britanijom, kao i svojim posjedima u Njemačkoj, gdje je od oca naslijedio titulu kneza izbornika Svetog Rimskog Carstva i vladara Hannovera.

George II. bioje i  posljednji britanski kralj koji je osobno vodio vojsku u bitku. Radilo se o Bitki kod Dettingena 1743. godine, u doba Rata za austrijsko naslijeđe (važno pitanje u tom ratu bilo je pravo Marije Terezije na zemlje koje joj je u naslijeđe ostavio otac). Britanci su pobijedili u Bitki kod Dettingena, a da nisu mogao je George II. pasti u zarobljeništvo kralja Luja XV.


Komentari