Na današnji dan

Posljednji američki predsjednik s punom bradom (1833.)

Dana 20. kolovoza 1833. rođen je Benjamin Harrison, političar koji je postao 23. po redu predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Zanimljivo je da je njegov djed, William Henry Harrison, također bio američki predsjednik, što njih dvojicu čini jedinim parom djed-unuk u povijesti predsjednika SAD-a.

Benjamin Harrison bio je također i posljednji američki predsjednik koji je nosio punu bradu. Zanimljivo je da su samo četiri predsjednika u američkoj povijesti nosila takvu bradu: Ulysses Grant, Rutherford Hayes, James Garfield i spomenuti Benjamin Harrison. Još je jedan predsjednik nosio bradu – Abraham Lincoln – no ne punu, nego bez brkova (Lincoln je imao specifičnu bradu koja je pokrivala samo donji dio lica).

Četiri su američka predsjednika nosila brkove, ali bez brade. Bili su to Chester Arthur, Grover Cleveland, Theodore Roosevelt i William Taft. Vrlo je zanimljivo da u posljednjih stotinu godina nijedan američki predsjednik u doba izbora nije nosio ni bradu ni brkove. Posljednji izabrani predsjednik s bilo kakvim dlakama na licu bio je William Taft, koji je vršio mandat do 1913. godine.

Posljednji kandidat za predsjednika iz glavnih stranaka (Republikanske i Demokratske stranke) s brkovima bio je Thomas E. Dewey 1948. godine, no nije uspio biti izabran. Danas se općenito smatra da brada ili brkovi smanjuju vjerojatnost pobjede na američkim predsjedničkim izborima.


Komentari