Na današnji dan

Posljednjeg ruskog cara rodila je jedna danska princeza – 1847.

Nakon Oktobarske revolucije boljševici su ubili njenog sina cara Nikolaja II., a ona je otišla u egzil. Na kraju se skrasila u rodnoj Danskoj gdje je provela posljednjih desetak godina života.

Dana 26. studenog 1847. godine 1847. godine rođena je ruska carica Marija Fjodorovna, majka posljednjeg ruskog cara. Njeno rođeno ime bilo je Marie Sophie Frederikke Dagmar od Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburga i bila je pripadnica dinastije koja je vladala Danskom. Tako je Marija i rođena u Danskoj, preciznije u Žutoj palači u danskom glavnom gradu Kopenhagenu.

Marija je imala izrazito utjecajne obiteljske veze. Naime, otac joj je postao danski kralj, sestra britanska kraljica, a brat grčki kralj. Marija je, pak, ženidbom postala ruska carica. Suprug joj je bio car Aleksandar III. poznat po svom visokom rastu i velikoj snazi. Njihov brak bio je, po svemu sudeći, vrlo kvalitetan.

Na Marijinu žalost, njen suprug car Aleksandar III. umro je prilično rano, u dobi od 49 godina. Tako je ona postala udovicom kad joj je bilo 46 godina. Čitav ostatak života provela je u udovištvu, s titulom carica udovica.


Nakon Oktobarske revolucije boljševici su ubili njenog sina cara Nikolaja II., a ona je otišla u egzil. Na kraju se skrasila u rodnoj Danskoj gdje je proživjela ostatak života. Živjela je u vili Hvidøre u sjevernom predgrađu Kopenhagena. Ondje je provela čak posljednjih desetak godina života, a umrla je u starosti od 80 godina.

Komentari