Na današnji dan

Posljednje vješanje u SAD-u (1996.)

Posljednje pogubljenje vješanjem u Sjedinjenim Američkim Državama obavljeno je 25. siječnja 1996. godine. Toga je dana na vješalima smaknut osuđenik Billy Bailey iz američke savezne države Delaware. Njegovo smaknuće bilo je ujedno i prvo vješanje u Delawareu nakon stanke od 50 godina.

Billy Bailey osuđen je na smrt zbog dvaju nasilnih ubojstava koja je počinio još 1979. godine. Bailey je imao pravo birati između pogubljenja smrtonosnom injekcijom i vješanjem. Odabrao je vješanje, jer navodno nije želio da ga uspavaju. Budući da u Delawareu nije bilo vješanja 50 godina, morali su se savjetovati s drugim državama SAD-a oko načina izvršenja takve kazne u praksi.

Sagradili su drvena vješala i nabavili specijalno uže debljine 19 milimetara i dužine 9,1 metar. Uoči smaknuća osuđenik se sastao sa svojom sestrom, odvjetnikom i zatvorskim kapelanom. Za posljednji obrok zatražio je dobro ispečen odrezak, pečeni krumpir s vrhnjem i maslacem, grašak i sladoled od vanilije.

Nakon smaknuća Billyja Baileyja vješala su rastavljena jer država Delaware više ne dopušta opciju takvog načina smaknuća. U cijelom SAD-u vješanje je dopustivo još samo u dvije države – Washingtonu i New Hampshireu.

piše: Dražen Krajcar


Komentari