Na današnji dan

Posljednje lansiranje space shuttlea (2011.)

Dana 8. srpnja 2011. izvršeno je posljednje lansiranje space shuttlea u dosadašnjoj povijesti. Radilo se o misiji STS-135, za koju je upotrebljen shuttle Atlantis. Ta letjelica bila je pretposljednja u nizu od šest space shuttleova koji su izgrađeni za NASA-u. Noviji od Atlantisa bio je samo space shuttle Endeavour, koji je izgrađen 1991. kao zamjena za tragično izgubljeni Challenger.

Atlantis je bio u upotrebi još od 1985. godine, što znači da je pri tom posljednjem letu bio star već više od četvrt stoljeća. STS-135 bila je njegova 33. po redu misija. Više svemirskih misija od Atlantisa napravio je samo space shuttle Discovery (39).

Zanimljivo je da su dva shuttlea koja su doživjela katastrofe (Challanger i Columbia) bila ujedno i prva dva koja su napravljena.

Shuttle Atlantis obavio je najviše spajanja sa svemirskim postajama od svih shuttleova (čak 19). Na završnoj misiji (STS-135) bila su u njemu samo četiri astronauta: Christopher Ferguson, Douglas Hurley, Sandra Magnus i Rex Walheim. To je brojčano bila najmanja posada u proteklih više od 18 godina. Misija STS-135 trajala je 8 dana, 15 sati i 21 minutu, a slijetanje je izvršeno 21. srpnja 2011. godine.

Posljednjom misijom shuttlea Atlantis priveden je kraju tridesetogodišnji američki space shuttle program. Planirano je da će ih zamijeniti svemirske letjelice tipa Orion, ali to se vjerojatno neće dogoditi prije 2023. godine. U međuvremenu će se američki astronauti koristiti ruskim letjelicama Sojuz kako bi stigli do Međunarodne svemirske postaje (ISS).


Piše: Boris Blažina

Komentari