Na današnji dan

Posljednje javno smaknuće u SAD-u (1936.)

Izvršenje presude morala je obaviti Florence Shoemaker Thompson, kao šerif tamošnjeg okruga. 

Posljednje javno smaknuće u povijesti SAD-a održano je 14. kolovoza 1936. godine. Tog je dana vješanjem u Kentuckyju smaknut Rainey Bethea, osuđen na smrtnu kaznu zbog zločina silovanja. Prema policijskoj istrazi Bethea je 7. lipnja iste godine provalio u kuću 70-godišnje Lischije Edwards, silovao je, ubio i opljačkao. Ubrzo su ga uhitili pomoću otisaka prstiju i dokaza koje je ostavio u sobi žrtve. Suđenje je imalo kontroverzan karakter jer je Bethea bio Afroamerikanac.

Unatoč trudu njegovih afroameričkih odvjetnika, koji su radili čak i pro bono kako bi Bethea bio pošteđen smrtne kazne, presuda je glasila: smaknuće vješanjem. Tužitelji su Betheu optužili samo za silovanje, a ne pljačku i ubojstvo, kako bi smrtna kazna bila održana u okrugu u kojem je počinjen zločin.

Zanimljivo je da je izvršenje presude morala obaviti Florence Shoemaker Thompson, jer je ona u to vrijeme bila šerif tamošnjeg okruga. Ona je šerifom postala samo četiri mjeseca ranije, zamijenivši svog preminulog supruga koji je bio prethodni šerif tog okruga. Florence Shoemaker Thompson igrom slučaja postala je prvim ženskim šerifom u povijesti SAD-a koji je morao izvršiti smrtnu kaznu. Ta je činjenica dala još veću medijsku pozornost spomenutom smaknuću.

Grad Owensboro, u kojem je javno smaknuće izvedeno, smješten je na rijeci Ohio, kod granice saveznih država Kentuckyja i Indiane. Rainey Bethea imao je u trenutku vješanja oko 27 godina (njegov točan datum rođenja nije poznat). Za posljednji obrok pojeo je pohanu piletinu, pečenu svinjetinu, pire krumpir, kisele krastavce, kukuruzni kruh, pitu od limuna i sladoled. Javno smaknuće pratilo je oko 20.000 ljudi, a kasnije takve masovne predstave više nikada nisu izvođene u SAD-u.


Komentari