Na današnji dan

Posljednja živuća sestra predsjednika Kennedyja – 1928.

PC 1651 Jean Kennedy, circa 1953. Photograph in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

Predsjednik Bill Clinton postavio je Jean Kennedy za veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u Irskoj.

Dana 20. veljače 1928. godine rođena je Jean Kennedy, posljednja živuća sestra američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Bila je osmo od devetoro djece iz te obitelji tj. rodila se pretposljednja (mlađi od nje bio je samo njen brat Edward Ted Kennedy, poznat kao dugogodišnji američki senator). Jean Kennedy bila je od svog brata predsjednika mlađa više od deset godina, tako da je imala samo 24 godine kad je on izabran za senatora, a 32 godine kad je izabran za predsjednika SAD-a.

Među njenom braćom bili su Robert Kennedy (predsjednički kandidat koji je također bio senator pa čak i američki ministar pravosuđa) te Joe Kennedy (najstariji brat koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu).

Zanimljivo je da je predsjednik Bill Clinton postavio 1993. godine Jean Kennedy za veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u Irskoj. Tu je uglednu funkciju obnašala tijekom pet godina. Inače, američki veleposlanici u Irskoj imaju rezidenciju u zgradi zvanoj Deerfield Residence, impresivnoj povijesnoj građevini koja se nalazi nedaleko od službene rezidencije predsjednika Irske (te dvije zgrade dijele isti park, a udaljene su samo oko 1.000 metara).


Komentari