Na današnji dan

Posljednja živuća pripadnica dinastije Medici (1667.)

Dana 11. kolovoza 1667. rođena je Anna Maria Luisa Medici, osobito zanimljiva po tome što je bila posljednja živuća pripadnica znamenite talijanske dinastije Medici. Nakon njene smrti ta je dinastija zauvijek izumrla. Anna Maria Luisa Medici rođena je u Firenci, gradu koji je bilo prijestolnica Medicija tijekom mnogih stoljeća.

Njen otac bio je toskanski veliki vojvoda Cosimo III. Medici, a majka joj je bila iz francuske kraljevske dinastije Bourbon. Time je Anna Maria Luisa Medici vukla podrijetlo od francuskog kralja Henrika IV., koji joj je bio pradjed.

Anna Maria Luisa Medici udala se za jednog od najbogatijih njemačkih vladara, Ivana Vilima (Johanna Wilhelma), kneza izbornika Falačke. Budući da njen brat, posljednji toskanski veliki vojvoda Gian Gastone Medici, nije imao potomaka, pojavilo se pitanje tko će naslijediti Toskanu.

O tome su odlučile velike europske sile, no Anna Maria Luisa Medici, kao zakonita nasljednica Medicija, ipak je dobila dio ostavštine. Naime, dodijeljena su joj sva novčana sredstva obitelji, kao i golema umjetnička zbirka. To je bogatstvo ona oporučno ostavila toskanskoj državi. Njenom smrću 1743. godine zauvijek je izumrla dinastija Medici.


Komentari