Na današnji dan

Posljednja invazija na obalu Velike Britanije – 1797.

Postoji legenda da je lokalna Velšanka Jemima Nicholas, naoružana samo vilama, zarobila 12 francuskih vojnika.

Dana 22. veljače 1797. godine započela je posljednja vojna invazija Velike Britanije u povijesti tog otoka. Naime, tada su se trupe revolucionarne Francuske iskrcale na britansku obalu u pokušaju da izvedu marš na grad Bristol. Premda je Velika Britanija i u sljedećim stoljećima sudjelovala u ratovima, nikada strane sile nisu uspjele ponovno uspješno iskrcati svoje vojne postrojbe na britansku obalu (čak ni u doba Drugog svjetskog rata, kad se u zraku vodila intenzivna Bitka za Britaniju).

Francusko iskrcavanje dogodilo se kod gradića Fishguarda u Walesu. Napad je planirao francuski general Lazare Hoche, koji je kratko tijekom Francuske revolucije bio ministar obrane. Iskrcalo se oko 1.400 ljudi, koji su bili u sastavu tzv. Crne legije (fran. La Legion Noire). Vođa napada bio je William Tate – Amerikanac irskog podrijetla, a u francuskoj službi.

Smisao francuskog napada bila je zapravo diverzija. Naime, glavnina snaga trebala se iskrcati u Irskoj i pružiti potporu tamošnjim republikancima u borbi protiv vladajućih Britanaca. Kontigent koji se iskrcao na britansku obalu trebao je privući britanske snage na tu stranu i zadržati ih u borbi.


Do sljedećeg jutra, francuske su trupe uspjele napredovati s obale u unutrašnjost u dubinu od nekoliko kilometara. Međutim, suprotstavile su im se lokalne britanske snage sastavljene od rezervista i svojevrsne teritorijalne obrane. Uz to i lokalni su seljaci ustali protiv francuskih snaga. Postoji legenda da je lokalna Velšanka Jemima Nicholas, naoružana samo vilama, zarobila 12 francuskih vojnika.

Sve u svemu, francuski je napad ugušen već dva dana nakon početka invazije. Trupe Crne legije proglasile su bezuvjetnu predaju, a odustalo se i od iskrcavanja u Irsku. Britansku obalu više nikad nije dotakla strana vojna invazija.

piše: Dražen Krajcar

Komentari