Na današnji dan

Posljednja krunidba na hrvatskom teritoriju (1403.)

Dana 5. kolovoza 1403. održana je posljednja kraljevska krunidba na hrvatskom području, kad je u Zadru okrunjen Ladislav Napuljski, i to za kralja ne samo Hrvatske nego i čitave Ugarske. Krunidba je održana u katedrali sv. Stošije, a kralja je navodno osobno krunio ostrogonski nadbiskup Ivan Kanižaj (ostrogonski nadbiskupi kao primasi Ugarske tradicionalno su imali čast kruniti ugarske kraljeve).

Ladislav Napuljski bio je pripadnik francuske dinastije Anžuvinaca. Već kao dječak u dobi od 9 godina naslijedio je svog oca Karla Dračkog na mjestu kralja Napulja, no morao se boriti da svoje pravo i ostvari. Njegov otac, osim što je bio napuljski kralj, polagao je pravo i na prijestolje Ugarske i Hrvatske. Došao je u te zemlje i krunjen je za kralja u Stolnom Biogradu u današnjoj Mađarskoj.

Međutim, neprijatelji su organizirali njegovo ubojstvo u Višegradu u Ugarskoj. Tako je maleni 9-godišnji Ladislav nominalno naslijedio oca i na prijestolju Ugarske i Hrvatske.

Da svoje pravo ostvari, Ladislav je u ljeto 1403. došao u Zadar. Međutim, Ladislav nije imao znatnih izgleda da preuzme stvarnu vlast u Ugarskoj i ostatku Hrvatske jer se ondje učvrstio Žigmund Luksemburški, koji je na prijestolje došao preko svoje supruge. Ladislav je na kraju odustao i trajno napustio naše zemlje. Godine 1409. prodao je svoja prava na Dalmaciju Mlečanima, što je imalo znatne povijesne posljedice.

 


Komentari