Na današnji dan

Posljednja havajska kraljica skladala je Aloha ‘Oe (1891.)

5.1.3

Havajka Liliʻuokalani rodila se 2. rujna 1838. u Honoluluu, u Havajskom Kraljevstvu. Školovala se u misionarskoj školi, naučila je engleski i krstila se. Iako joj je za brak bio namijenjen princ Lunalilo, odbila ga je i udala se za Amerikanca Johna Owena Dominisa, čija je obitelj porijeklom iz Hrvatske. Brak je bio nesretan i nisu imali zajedničke djece.

Liliʻuokalani se posvetila izgradnji škola i prosvjećivanju djevojaka. Posjetila je britansku kraljicu Viktoriju i američkog predsjednika Clevelanda. Nakon princa Lunalila na havajsko prijestolje stupio je Liliʻuokalanin brat David. Sjedinjene Američke Države uporno su pokušavale potčiniti Havaje. Kad je nakon Davidove smrti, Liliʻuokalani 29.1. 1891. postala havajska kraljica, svim silama odupirala se SAD-u. Međutim, bogati američki i europski veleposjednici urotili su se protiv nje. Američka je vojska 1893. stupila na Havaje 1983. i stavila Liliʻuokalani u kućni pritvor. Pučisti su proglasti Republiku Havaji. Havajci su pokušali organizirati bunu i osloboditi Liliʻuokalani, ali ih je netko izdao. Liliʻuokalani je osuđena zbog veleizdaje. Kako bi spasila svoje podanike od sigurne smrti, potpisala je abdikaciju. SAD je na kraju anektirao Havaje 1898. godine.

Liliʻuokalani bila je glazbeno nadarena. Skladala je preko 100 pjesma, a najpoznatija je Aloha ‘OeViše o posljednjoj havajskoj kraljici pročitajte u 18. broju časopisa History.info.

Piše: Marsela Alić


Komentari