Na današnji dan

Posljednja havajska kraljica Liliʻuokalani (1891.)

Liliʻu Loloku Walania Kamakaʻeha rodila se 1838. u Honolulu, u Kraljevini Havaji. Nakon rođenja ime joj je promijenjeno u Lydia Pākī. Odrastala je u posvojiteljskoj obitelji prema havajskim običajima. Pohađala je kraljevsku školu koju su vodili američki misionari. Naučila je engleski i preobratila se na kongregacionalizam (kršćanski vjerski pokret proizašao iz engleskoga puritanizma). Zatim je živjela na dvoru havajskog kralja Kamehameha IV. Prema planu trebala se udati za njihovog sina, princa Lunalila, ali se 1962. radije odlučila za Amerikanca hrvatskog podrijetla.

Godine 1877. donesena je odluka da će Liliʻuokalani stupiti na prijestolje nakon smrti njezinog brata Leleiohokua. Tada je dobila službeno ime Liliʻuokalani. Osnivala je škole kako bi mlade Havajke dobile odgovarajuće obrazovanje. Kraljicom je proglašena 29. siječnja 1891. godine. Pokušala je havajskoj kraljevini povežati važnost u političkom smislu, a SAD to nije dopustio, a nakon ukidanja povlastica na uvoz havajskog šećera u SAD, Havaji su pali u financijsku krizu. Liliʻuokalani je 1893. pokušala progurati novi ustav, ali nije uspjela jer su bogati američki vlasnici plantaža osnovali Odbor za javnu sigurnost i zagovarali ukidanje monarhije. Vođa im je bio Sanford Dole, poznat pod nadimkom barun banana. Njegovim zalaganjem i lobiranjem američki su se marinci 1893. iskrcali na Havaje i kraljicu stavili u kućni pritvor. Iduće godine proglašena je Republika Havaji, a barun banana postao je prvi predsjednik. 

Skupina rojalista pokušala je izvesti udar i vratiti kraljicu na vlast, no Amerikanci su to spriječili i uhitili je. Odrekla se krune da bi izbavila ustanike iz zatvora. Otputovala je u Washington kako bi izborila slobodu za svoju zemlju. Zbog strateškog položaja SAD je anektirao Havaje tijekom Španjolsko-američkog rata. Liliʻuokalani je dobila mirovinu od SAD-a i do kraja života morala stanovati u svekrovoj kući u Honoluluu.

Liliʻuokalani je bila glazbeno nadarena i skladala preko stotinu pjesama. Među njima je i poznata Aloha ʻOe. Posljednja havajska kraljica umrla je od posljedica moždanog udara 1917. godine. Skladatelj Paul Abraham napisao je opereteu Cvijet Havaja prema njezinoj biografiji. 


Piše: Marsela Alić

Komentari